Brainstorm Technieken
Heisessies verleden tijd?
Bij brainstormen denken nog steeds mensen aan een hutje op de hei. Voor een zogenaamde heisessie zijn
er inmiddels speciale locaties ingericht, dichtbij de snelweg en in het midden van het land. “We hoeven gelukkig niet meer naar de hei voor een inspiratiedag,” Aldus Amber Delno (Eventmanager Salesforce).
Volgens Kathalijne Soydan (Projectmanager HSMAI) zijn heisessies absoluut niet achterhaald. Het is wellicht niet de meest “sexy” term. Toch wordt het idee erachter nog altijd gebruikt binnen de zakelijke markt.
Traditionele brainstorm
Veel bedrijven maken effectief gebruik van de traditionele brainstormtechniek. Deze techniek wordt normaal gesproken uitgevoerd in groepen van 5 tot 15 personen. Om de brainstorm goed te laten verlopen heeft de traditionele brainstorm een aantal vuistregels. Zo is de hoeveelheid van de ideeën belangrijker dan de kwaliteit van de ideeën. Hierdoor is de keuze groot en is er dus nog veel ruimte om ideeën te optimaliseren.
Voor- en nadelen
De traditionele brainstorm heeft zo zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn onder andere het verzamelen van veel informatie in een korte tijd en het creëren van teamspirit. Een nadeel is dat ideeën vaak meerdere malen worden herhaald waardoor er een ongestructureerd proces ontstaat. Ook is het bij deze methode onmogelijk meerdere personen tegelijk te laten spreken. Dit kan een beperking zijn voor de creativiteit.
Nominal Group techniek
De Nominal Group techniek is een variant op de traditionele brainstorm. Bij deze methode schrijven de deelnemers hun ideeën voor zichzelf op, waarna de ideeën besproken worden.
Tijdens de toelichting kunnen de deelnemers hun lijstje aanvullen wanneer zij weer op nieuwe ideeën komen. Dit versterkt de creativiteit doordat er de mogelijkheid is om gebruik te maken van andermans ideeën. Bovendien worden ideeën bij deze techniek niet vergeten doordat ze meteen genoteerd kunnen worden.
Vermijd discussies, toelichtingen en oh-ja-dat-heb- ik-ook-wel-eens-meegemaakt-verhalen. Het remt
het proces, de ideeënstroom en de groepsflow.
Hans den Dikken - Creativity facilitator
Brainsteps
Bij de Brainsteps “methode” wordt gebruik gemaakt van de Nominal Group techniek. Eerst krijgen de deelnemers de kans om 10 minuten na te denken over hun ideeën. Vervolgens formuleren ze de ideeën op papier en geven het aan de buurman/vrouw.
Door het verwisselen van ideeën kan men deze aanvullen en nieuwe ideeën opdoen. Na dit proces drie of vier keer te hebben herhaald kunnen de ideeën weer centraal besproken worden.
Excursie techniek
De Excursie techniek is een techniek die lichtelijk humoristisch is en voor een luchtige sfeer zorgt.
Het is de bedoeling dat iedere deelnemer zijn ogen 2 of 3 minuten sluit en vervolgens op excursie gaat naar een plek waar hij of zij heen wil. Bijvoorbeeld een leuke excursie naar Hawaii.
Wanneer de deelnemers dit voor zichzelf hebben gedaan vertellen ze hun ervaring. Vervolgens gaat de deelnemer vertellen wat voor hem/haar de overeenkomst was tussen het probleem en de denkbeeldige excursie.
Door gebruik te maken van deze excursie techniek kan een probleem vanuit een ander perspectief worden opgelost dan wat eerder werd verwacht.
Storyboarding
Storyboarding is een proces waarbij de informatie over een probleem in een logische volgorde wordt opgeschreven.
Door de informatie in een logische context te plaatsen ontstaat er een samenhang tussen problemen waardoor ze tegelijk oplosbaar kunnen worden gemaakt. Dit wordt gedaan door de overeenkomsten tussen problemen zichtbaar te maken en na te denken over één oplossing die meerdere problemen kan verhelpen door de overeenkomst van de problemen op te lossen.
Storyboarding biedt een oplossing op vier vlakken: Problemen identificeren, ideeën genereren, organiseren en communiceren.
Freemind techniek
Deze techniek kwam naar voren in een interview met Jacco van den Berg (CEO Van den Berg training & advies). Op een bepaald moment wordt de brainstormsessie onderbroken met een pauze en verlaten de deelnemers de ruimte waarin zij zitten. Vervolgens blijven de ideeën die zij hebben opgeschreven achter en worden uitgewerkt door een nieuwe groep die voor de oude in de plaats komt.
In het boek “Het evenement dat niemand wil missen” van Erik Peekel wordt deze Freemind techniek als de Tafellakensessies beschreven, waarbij de ideeën op, je raadt het al, tafellakens worden geschreven.
Door met een “Tabula Rasa” (schone lei, onbeschreven blad) naar de ideeën van anderen te kijken kunnen de ideeën anders worden opgevat en vanuit een ander perspectief benaderd worden. Dit kan dus ook weer voor nieuwe ideeën zorgen.
Mindmapping
Brainstormen wordt vaak geassocieerd met mindmapping. Veel mensen klinkt deze term dan ook bekend in de oren. Mindmapping is gebaseerd op gezamenlijk visualiseren van ideeën, inzichten, meningen en argumenten. De communicatie wordt hierbij verbeterd. In deze uitgave gaan we kort in op de werkwijze en op de psychologie achter mindmapping (Radiant Thinking).
Meer over Mindmapping
Er is veel te vertellen over Mindmapping. Zoals de werkwijze, mindamp software, live mindmapping (met een mindmapper) en "Radiant Thinking" als het proces in de hersenen. Zie voor meer informatie ons losse artikel over MindMapping.
Categorieën
Over MindCenter
MindCenter is een evenementenlocatie in Utrecht voor bijeenkomsten tot circa 150 personen. In het MindCenter is alles net even anders dan je gewend bent. Niet om het anders zijn, maar omdat wij vinden dat een andere aanpak vaak leidt tot betere resultaten.