Mindmapping
Werkwijze mindmapping
De werkwijze van mindmapping is in principe niet erg vernieuwend. Sterker nog, een mindmap maken lijkt erg veel op het maken van een woordweb. In het midden van het diagram wordt een onderwerp gekozen.
De deelnemers kunnen vervolgens sub-onderwerpen toevoegen. Aan die sub-onderwerpen kunnen weer nieuwe onderwerpen worden toegevoegd. Eigenlijk hoeft de mindmap nooit op te houden aangezien de verbindingen tussen de sub-onderwerpen elkaar weer versterken.
Daardoor ontstaan nieuwe ideeën en onderwerpen en zo gaat het door. In de praktijk een krachtige tool.
Mindmap software
Mindmapping begint vaak op een flipover of beschrijfbare wand. Er ontstaan dan zoveel ideeën dat de mindmap onoverzichtelijk dreigt te worden.
Gelukkig zijn hiervoor diverse digitale mindmamp software oplossingen ontstaan. Door gebruik te maken van (soms gratis) mindamp programma’s zoals Freemind, Mindmanager of iMindMap, kan de mindmap overzichtelijk blijven. Door het overzicht ontstaat meer ruimte voor het creëren van ideeën.
Digitale mindmaps werken erg eenvoudig en praktisch door diverse weergave-opties en het gemak van het delen. Zo kun je een mindmap direct na of zelfs tijdens de sessie omzetten in bijvoorbeeld een projectplan, takenlijst, PowerPoint of Word-document; op die manier kun je razendsnel overgaan tot actie en bevindingen terugkoppelen.
Live MindMapping
Een LiveMindMapper visualiseert via software op een scherm tijdens het brainstormproces de ideeën die de moderator losmaakt bij de deelnemers. Live MindMapping dus.
De ideeën worden eerst als losse topics op het beeld geplaatst. Vervolgens worden deze geclusterd en vastgemaakt aan het brainstormonderwerp. Tijdens de laatste fase kunnen ideeën geconcretiseerd worden in acties en prioriteiten.
Groot voordeel is dat je ter plekke met de aanwezigen bepaalt wat de prioriteiten zijn en bijvoorbeeld wie wanneer welke acties gereed moet hebben. Op deze manier ontstaat draagvlak bij de deelnemers.
Ervaring: Als de LiveMindMapper aan het einde van een brainstorm vraagt wie de mindmap na afloop wil ontvangen, steekt praktisch iedere deelnemer zijn hand op; het is immers hun eigen plaatje geworden.
Alexis van Dam Connection of Minds
Radiant Thinking
Mindmapping maakt gebruik van “radiant thinking”. Radiant thinking is een proces waarbij hersencellen verbinding maken met andere hersencellen. Door die verbinding te leggen onthoudt iemand beter. Hoe vaker men die verbinding als het ware bewandelt, hoe beter die persoon dingen onthoudt.
Denk aan een kind dat de tafel van 7 moet leren. Na de eerste keer de verbinding te hebben gelegd komt de tafel van 7 hem enigszins bekend voor. Na het 10 keer te hebben herhaald, onthoudt hij het sneller en beter.
Tijdens het brainstormen is dit proces ook aanwezig. Helaas worden ideeën tijdens brainstormen niet continu herhaald. Daarom is het handig de ideeën op te nemen in een mindmap. De mindmap is eigenlijk een schematisch diagram dat het pad weergeeft wat in je hersenen wordt behandeld.
Categorieën
Over MindCenter
MindCenter is een evenementenlocatie in Utrecht voor bijeenkomsten tot circa 150 personen. In het MindCenter is alles net even anders dan je gewend bent. Niet om het anders zijn, maar omdat wij vinden dat een andere aanpak vaak leidt tot betere resultaten.